lepjunk_logo-removebg-preview

10 évesek vagyunk

Az otthonápolás munka! Kampány - 2019

A 42 szervezet és 47 000 aláíró csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyben azonnali, 50 ezer forintos emelést kértünk az otthonápolóknak. A családtagjukat otthon gondozó emberek ekkoriban legfejlebb körülbelül 52 ezer forintot kaphattak – ez már 2018-ban sem volt elég az alapvető szükségleteik fedezésére sem. 

Követeltük azt is, hogy az otthonápolást minősítsék foglalkoztatási jogviszonnyá. Júniusban az aHang kampányplatformmal és a CSEVE Csoporttal együttműködve Közös ügyünk a gondoskodás! – Méltó juttatást az otthonápolóknak! címmel tüntetést szerveztünk a Kossuth térre. Sikerült elérnünk, hogy júliusban az EMMI egyeztessen az érintett szervezetekkel, de ekkor sem kaptunk bíztató ígéretet.

Nem adtuk fel! Ekkor már több szervezet és aláíró nevében levelet küldtünk Fülőp Attila államtitkárnak és jeleztük, hogy az otthonápolók helyzetének rendezése már nem tűr halasztást. A munkánk végül részben sikerrel járt: Létrejött egy új támogatási kategória a Gyermekek otthongondozási díja, aminek összege 2022-re eléri a minimálbért. Erre 12 éve nem volt példa a szociális ellátórendszer történetében.

Az ügyet mégis 2019. legeredményesebb érdekérvényesítési projektjének választották. 2019-ben Civil Díjat nyertünk. Ezúton is szeretnénk hálánakt kifejezni a partnerszervezeteknek és mindenkinek, aki az alíárásával vagy a jelenlétével támogatott bennünket a kampány során.