lepjunk_logo-removebg-preview

10 évesek vagyunk

Új műtéti eljárás - Az SDR - 2014

Az SDR eljérással kapcsolatos fejleményeket régóta követtük és tudtuk, hogy már több magyar kisgyermek is átesett ezen a komplikált műtéten, ami jelentős javulást hozottt az állapotukban – Magyarországon azonban a műtétet 2014-ben még nem honosították. 

Úgy döntöttünk, szülői fórumot rendezünk, ahol szülők, szakemberek, műtétre váró és műtéten már átesett betegek és családjaik ülhetnek egy asztalhoz. A meghívásunkat sokan elfogadták.

A szülőkön kívül Professzor dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika idegsebész szakorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár, dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna egyetemi docens a Debreceni Klinika Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék, Professzor dr. Szőke György sebész, Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika, Gyermekortopédia osztályvezető főorvos, dr. Hódi Sándor az OEP Nemzetközi Főosztályának vezető-helyettes és a, dr. Baticz Orsolya GyEMSzI minőségügyi vezető, megbízott főosztályvezető által vezetett három fős delegáció is.

A találkozón megismerhettük az SDR műtét hosszú távú hatásaival kapcsolatos kutatásokat. Megtudhattuk, milyen nehézségekbe ütköztek a külföldi bevezetés során a szakemberek, illetve kiderült az is: a magyar gyerekek bárhol a világon igénybe vehetnének ilyen kezelést, az eljárás nincs letiltva, bár az előző időszakban egyetlen műtétet sem támogattak.

A találkozó végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a műtét honosítása a jó megoldás, Dr. Bognár László pedig elmondta: megfelelő körülmények esetén szívesen vállal szerepet a műtét honosításában. 

A fórumnak is köszönhető, hogy a műtétet végül sikerült bevezetni Magyarországon és ma már ennek a korszerű eljárásnak a segítségével gyógyulhatnak a gyerekek.