• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás a lábléchez

Lépjünk, hogy léphessenek!

a sérült gyermekekért és családjaikért

  • RÓLUNK
    • A Holnap Iskolája
    • Közösség
    • Központi idegrendszeri sérülés (CP)
    • Érdekképviselet
      • Alapelveink
      • Személyes történetek
  • AKTUÁLIS
    • Híreink
    • A szociális ellátórendszer fejlesztése – az otthonápolás elismerése
    • Szülői közösségek támogatása
    • Egyenlő hozzáférés az oktatáshoz
    • Hozzáférhető és megfizethető lakhatás
  • KAPCSOLAT
    • Segítünk bevásárolni!
  • TÁMOGASS!
  • ENGLISH
    • About us
    • The School of Tomorrow

Mézeskalácssütés

Jön a karácsony, az adventi készülődés. Mindnyájan kicsit izgatottabbak vagyunk, hogy hogyan tudunk örömöt szerezni, ajándékok vásárlása, sok-sok munka.

A gyerekek is érzik ezt és fontos, hogy ők is részt vegyenek benne. Ők is szeretnek ajándékot adni, készíteni. Kiváló erre a mézeskalácssütés. Szép ajándék és finom is. Mi is egy ünnepségre készítettük, és Erik nagyon boldog volt, amikor sorra dicsérték. Játékosan, észrevétlenül tanulja meg, hogy milyen jó adni. Hogy az ünnepekre meglepetéssel készülünk szeretteinknek.

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg méz
  • 5dkg vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kiskanál szegfűszeg (esetleg ánizs)
  • 2 dkg szalakáli/szódabikarbóna

A díszítéshez: 1 tojás fehérje, sárgája külön, 10dkg porcukor, kis cukorka, mák
1 nyújtófa, formák, tepsi, sütőpapír

Mielőtt hozzálátunk, összeszedjük a hozzávalókat. Ellenőrizzük, hogy megvan-e minden.
Játék: Tudod-e, hogy hol tartjuk a lisztet? (menj oda érte/nézz arra)
Ha nem tudja, irányítsuk: jobbra nézz, majd le, és ott is van! (irányok, emlékezet)
DSC01072
Először is kettévágjuk a vajat, mert abból öt deka kell (hol van a fele, mit jelent? matematika)
DSC01076
Majd megszagoljuk és összetörjük a fűszereket: a fahéjat, (ánizst,) szegfűszeget (érzékelésfejlesztés: illatok, fogás-elengedés)
DSC01079DSC01083
A felolvasztott vajat összekeverjük a mézzel (érzékelés – mézkóstolás – nyelvgyakorlat)
DSC01090
Majd egy edénybe rakjuk a 3 tojást (számolás, fogás-elengedés, tojástörés – finommotorika)

DSC01093

A tojáshoz adjuk a fűszereket, cukrot és összekeverjük robotgéppel. Előtte mi kis kéz/karnyújtást csináltunk, mert Eriknek feszes a keze/karja és be kell melegíteni
DSC01106DSC01109
Ezután az összes hozzávalót – mézes vajat, lisztet, szalakálit, tojásos masszát összegyúrjuk. Jó ragacsos, kellemes fogni, vájkálni benne (érzékelés)
DSC01112DSC01116
A kész tésztát becsomagoljuk és egy órára a hűtőben pihentetjük.
DSC01125DSC01128

Ezalatt utánajárunk, hogy a mézeskalács hozzávalói miből is lettek. Miből lett a liszt? Miből van a cukor? Miből lesz a méz? A számítógépen minden megtalálható.
DSC01133Mez.doc, Buza.doc, Cukorrepa.doc

Milyen állatok adják a vajat, tojást? Ismerjük a hangjait?
www.marci.co-net.hu itt kedvencek, állatok képek+hangokat találsz

Egy óra múlva kivesszük a tésztát a hűtőből, átgyúrjuk és kinyújtjuk kb. fél cm-es darabokra
DSC01146
Kiválasztjuk a formákat, és kinyomjuk őket (Játék: melyik a szív, melyik a hal? ismeret, fogás-elengedés
DSC01151DSC01154
Ezután hogy szép fényes legyen, bekenjük egy felvert tojás sárgájával a tetejüket (újjak dolgoztatása, finommozgások)
DSC01166DSC01167
Díszítésként rakhatunk rá apró cukrot, mákot, és ha elfáradunk, segíthet a tesó is.
DSC01168DSC01170
Ha szeretnénk fehér cukormázat a mézeskalácsok tetejére, fel kell verni egy tojásfehérjét, majd belekeverni a felvert habba annyi porcukrot, hogy jó sűrű legyen. Aztán egy nejlonzacskóba beletölteni, pici lyukat rá, és már „rajzolhatjuk” is a kalácsokat.
DSC01171
Kész is! De jó! Boldog Karácsonyt!
DSC01176

Footer

Iratkozz fel és csatlakozz hozzánk

Startstúdió | Honlapok civil szervezeteknek