Jön a karácsony, az adventi készülődés. Mindnyájan kicsit izgatottabbak vagyunk, hogy hogyan tudunk örömöt szerezni, ajándékok vásárlása, sok-sok munka.
A gyerekek is érzik ezt és fontos, hogy ők is részt vegyenek benne. Ők is szeretnek ajándékot adni, készíteni. Kiváló erre a mézeskalácssütés. Szép ajándék és finom is. Mi is egy ünnepségre készítettük, és Erik nagyon boldog volt, amikor sorra dicsérték. Játékosan, észrevétlenül tanulja meg, hogy milyen jó adni. Hogy az ünnepekre meglepetéssel készülünk szeretteinknek.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 5dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kiskanál szegfűszeg (esetleg ánizs)
- 2 dkg szalakáli/szódabikarbóna
A díszítéshez: 1 tojás fehérje, sárgája külön, 10dkg porcukor, kis cukorka, mák
1 nyújtófa, formák, tepsi, sütőpapír
Mielőtt hozzálátunk, összeszedjük a hozzávalókat. Ellenőrizzük, hogy megvan-e minden.
Játék: Tudod-e, hogy hol tartjuk a lisztet? (menj oda érte/nézz arra)
Ha nem tudja, irányítsuk: jobbra nézz, majd le, és ott is van! (irányok, emlékezet)
Először is kettévágjuk a vajat, mert abból öt deka kell (hol van a fele, mit jelent? matematika)
Majd megszagoljuk és összetörjük a fűszereket: a fahéjat, (ánizst,) szegfűszeget (érzékelésfejlesztés: illatok, fogás-elengedés)
A felolvasztott vajat összekeverjük a mézzel (érzékelés – mézkóstolás – nyelvgyakorlat)
Majd egy edénybe rakjuk a 3 tojást (számolás, fogás-elengedés, tojástörés – finommotorika)
A tojáshoz adjuk a fűszereket, cukrot és összekeverjük robotgéppel. Előtte mi kis kéz/karnyújtást csináltunk, mert Eriknek feszes a keze/karja és be kell melegíteni
Ezután az összes hozzávalót – mézes vajat, lisztet, szalakálit, tojásos masszát összegyúrjuk. Jó ragacsos, kellemes fogni, vájkálni benne (érzékelés)
A kész tésztát becsomagoljuk és egy órára a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt utánajárunk, hogy a mézeskalács hozzávalói miből is lettek. Miből lett a liszt? Miből van a cukor? Miből lesz a méz? A számítógépen minden megtalálható.
Mez.doc, Buza.doc, Cukorrepa.doc
Milyen állatok adják a vajat, tojást? Ismerjük a hangjait?
www.marci.co-net.hu itt kedvencek, állatok képek+hangokat találsz
Egy óra múlva kivesszük a tésztát a hűtőből, átgyúrjuk és kinyújtjuk kb. fél cm-es darabokra
Kiválasztjuk a formákat, és kinyomjuk őket (Játék: melyik a szív, melyik a hal? ismeret, fogás-elengedés
Ezután hogy szép fényes legyen, bekenjük egy felvert tojás sárgájával a tetejüket (újjak dolgoztatása, finommozgások)
Díszítésként rakhatunk rá apró cukrot, mákot, és ha elfáradunk, segíthet a tesó is.
Ha szeretnénk fehér cukormázat a mézeskalácsok tetejére, fel kell verni egy tojásfehérjét, majd belekeverni a felvert habba annyi porcukrot, hogy jó sűrű legyen. Aztán egy nejlonzacskóba beletölteni, pici lyukat rá, és már „rajzolhatjuk” is a kalácsokat.
Kész is! De jó! Boldog Karácsonyt!