Ez a program azért jó, mert összekötjük a kellemest a hasznossal. Készítünk egy ebédet, vacsorát a családnak, közben jól szórakozik és sokat tanul.
Két órát szánj rá, minden hozzávalót előre készíts oda, hogy utána csak a gyerkőcödre tudj figyelni. A tesókat is be lehet vonni.
Mivel Erik nem tud önállóan állni, ülni, ezért ültető széket és állítógépet használunk, hogy ő is 100%-osan része legyen minden tevékenységnek.
Minden közös játék előtt megbeszéljük, hogy mit fogunk csinálni.
Erik nagy kedvvel vágott bele a hatalmas sütésbe. Megbeszéltük, hogy lassan kell dolgozni a konyhai eszközökkel, mert balesetveszélyesek és hogy igazi felnőtt dolog fog következni.
Elkezdtük a nagy pizzasütést!
50dkg lisztet átszitálunk egy nagy keverőtálba (fogás, elengedés, figyelem-fejlesztés)
Majd megvizsgáljuk a liszt szerkezetét, kézzel megtapintjuk (érzékelésfejlesztés).
3dkg élesztőt belemorzsolunk 1,5 dl langyos vízbe, teáskanál cukrot teszünk bele, hogy „felfusson”.
Kis teáskanál oregánót adunk a liszthez, majd 5 kanál (oliva)olajat, teáskanál sót (számolás, háztartási ismeretek-fűszerek, liszt)
Ezután összekeverjük a felfutott élesztőt, a lisztes keverékkel (kéztorna: figyelj, hogy kinyissa a kezét, a tenyere érzékelje a massza anyagát-érzékelésfejlesztés). Majd a tésztát letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
Ezután elkészítjük a szószt. Fél liter sűrített paradicsomba belereszelünk két gerezd fokhagymát, sózzuk, aki édesen szereti kis cukrot adhat hozzá
belefacsarunk fél citrom levét
Majd az egészet jól összekeverjük. A keveréshez laza kéz kell, jöhet egy kis karmasszázs.
A kész szószt félretesszük, a fakanalat lenyalhatjuk. A feszes nyelvű gyerekek is kinyújtják ilyenkor a nyelvüket, hogy teljesen tisztára varázsolják a fakanalat, mint a kiscicák (jó kis nyelvtorna!).
Most pedig átszállunk az állítógépbe (aki eddig széken térdelt, kicsit álljon)
(A láb erősödik, tartásra figyelnie kell)
Jön a mosogatás! Amit gyakorolhatunk: hideg-meleg víz, piszkos-tiszta, ellentétek; tárgyak felismerése, mi mire való..)
Aztán jön az utolsó fázis: először feldaraboljuk a mozzarellát: számolhatunk közbe. Három darabnál már játszhatunk kisebb-nagyobbat
Majd lereszeljük a sajtot (közben elmesélhetjük, hogy miből készül a sajt, összegyűjthetjük a tejtermékeket, amiket ismerünk)
A megkelt tésztát elfelezzük, még egyszer átgyúrjuk és jöhet a sodrófával való nyújtás (jó kis gyakorlat kör formát készíteni!)
Besegíthet a tesó is
Aztán a felszeletelt mozzarellát, sajtot a szósszal megkent pizza tetejére rakjuk (csippentés, figyelem, arány)
Az elkészített nyers pizzát előmelegített sütőben 180 °-on 15 percig sütjük.
A fél kiló lisztből két pizza készül, jó laktató.
Ügyesek voltunk!