• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás a lábléchez

Lépjünk, hogy léphessenek!

a sérült gyermekekért és családjaikért

  • RÓLUNK
    • A Holnap Iskolája
    • Közösség
    • Központi idegrendszeri sérülés (CP)
    • Érdekképviselet
      • Alapelveink
      • Személyes történetek
  • AKTUÁLIS
    • Híreink
    • A szociális ellátórendszer fejlesztése – az otthonápolás elismerése
    • Szülői közösségek támogatása
    • Egyenlő hozzáférés az oktatáshoz
    • Hozzáférhető és megfizethető lakhatás
  • KAPCSOLAT
    • Segítünk bevásárolni!
  • TÁMOGASS!
  • ENGLISH
    • About us
    • The School of Tomorrow

Tóth Gábor előadása

2012. október 21. – Verdes Tamás

1Nagy örömünkre szolgált, hogy Egyesületünk, Szülőklubunk meghívását elfogadva 2012. január 10-én vendégünk volt Tóth Gábor, aki szakmáját tekintve okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató. A neves szakember a Ne veszítsd el a csontjaidat, Az E-számokról őszintén, Allergia és candida kalauz, Beteg táplálékaink … című könyvek szakírója.

Országszerte tart előadásokat különböző egészségvédelmi, életmód-központú témákról, nagyon nagy sikerrel.

A nálunk tartott előadása is fantasztikus volt! Hihetetlenül jó előadó, aki nagy tudással rendelkezik arról, hogy hogyan lehetne egészségesebben élnünk és mire kell figyelnünk, ha élelmiszert vásárolunk.

Az előadása alapja Az E-számokról őszintén című könyve volt.

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben és ez az élelmiszeriparra is hatással volt. A termékkínálat bővülésével egy időben megjelentek a fogyasztóbefolyásolás különböző eszközei is. A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven „E-számok” megjelenése jelentette.

„Mi magunk dönthetjük el, hogy mit veszünk, és mit teszünk családunk asztalára. Aki semmit nem tud arról, éppen mit eszik, az végtelenül kiszolgáltatottá válik a mai világban.

A magyar élelmiszeripar előírja a megfelelő fogyasztói tájékoztatást, ez azonban csak a csomagolóanyagon fellelhető jelölésekre korlátozódik, nem pedig azok élettani hatásaira.

Korunkban a legtöbb betegség sok tényező összhatásaként előálló kórkép. Ebből adódóan utólag igen nehéz megállapítani, hogy a számos tényező közül melyik és milyen tényező okozta a kialakult betegséget. Ráadásul vannak olyan kockázati tényezők, melyek általunk nem befolyásolhatók, kivédhetőek (környezeti szennyeződések, vegyi terhelések… ) De a táplálkozás nem ezek közé tartozik.

Az adalékanyagok általában nem önmagukban, hanem más kockázati tényezőkhöz társulva, genetikai hajlam függvényében okozhatnak nagyobb megbetegítési valószínűséget. Egy részük ártalmatlan, más anyagok ugyanakkor ” szükséges rosszként ” vannak jelen élelmiszereinkben.”

Gábor fergeteges előadását szerintem még ma is hallgatnánk, ha tehetnénk. Sajnos azonban ezt csak két órán keresztül tehettük az idő szűke miatt. Folyamatosan kérdésekkel bombáztuk, amiket szerintem már megszokott az előadásai alkalmával és nagyon érdekes, hasznos információkkal lettünk gazdagabbak. Lenyűgöző az előadásmódja és azt gondolom, hogy aki végighallgat egy előadását, az igencsak átértékeli azt, hogy eddig mit fogyasztott, mit tett a szerettei elé az asztalra és valószínű ezeket az előadás fényében gyökeresen meg fogja változtatni!

Nagyon sok ötletet adott, hogy amiket eddig fogyasztottunk, ahelyett miket fogyasszunk a jövőben. Kaptunk hasznos tanácsokat nőként, hogy mire figyeljünk az élelmiszerekkel kapcsolatban és természetesen arra is adott útmutatást mint gyakorló családapa, hogy gyermekeink táplálkozásában mi a fontos és egészséges valamint nélkülözhetetlen.

Verdes Tamás

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Footer

Iratkozz fel és csatlakozz hozzánk

Startstúdió | Honlapok civil szervezeteknek